
Kocham naleśniki ! Na słodko, na ostro, z mięsem, wegetariańskie i z każdego rodzaju mąki. Sposobów na ich wykonanie jest mnóstwo. Bazą oczywiście jest mąka – u mniej najczęściej gryczana, owsiana czy żytnia, czasem mieszana z pszenną. A reszta – dowolna. Możemy dodać jajko, mleko lub po prostu samą wodę. Mogą być z proszkiem do pieczenia lub gazowaną wodą, które nadają puszystości lub bez. Niezależnie od tego jak je wykonamy, wychodzą zawsze i zawsze smakują. I jak tu ich nie kochać?
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki mleka (lub 1:1 z wodą)
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina cukru/ksylitolu
twaróg biały
kilka łyżek jogurtu naturalnego
skórka i sok z 1/3 cytryny
2 łyżki miodu
owoce

Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszamy z misce za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Na patelnię dajemy kropelkę oleju, na rozgrzany olej nalewamy chochelkę ciasta, rozkładamy równomiernie i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Serek mieszamy z miodem, jogurtem i cytryną.
- Smarujemy naleśniki, dodajemy owoce.
Jeden komentarz do „Gryczane naleśniki z cytrynowym serkiem i owocami”
Nie próbowałam jeszcze takich naleśników. Tym bardziej, że nigdy nie były moim ulubionym daniem. Te Twoje jednak wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę! 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.