Gryczane naleśniki z cytrynowym serkiem i owocami

Kocham naleśniki ! Na słodko, na ostro, z mięsem, wegetariańskie i z każdego rodzaju mąki. Sposobów na ich wykonanie jest mnóstwo. Bazą oczywiście jest mąka – u mniej najczęściej gryczana, owsiana czy żytnia, czasem mieszana z pszenną. A reszta – dowolna. Możemy dodać jajko, mleko lub po prostu samą wodę. Mogą być z proszkiem do pieczenia lub gazowaną wodą, które nadają puszystości lub bez. Niezależnie od tego jak je wykonamy, wychodzą zawsze i zawsze smakują. I jak tu ich nie kochać?

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

2 szklanki mleka (lub 1:1 z wodą)

łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina cukru/ksylitolu

twaróg biały

kilka łyżek jogurtu naturalnego

skórka i sok z 1/3 cytryny

2 łyżki miodu

owoce

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy z misce za pomocą miksera lub trzepaczki.
  2. Na patelnię dajemy kropelkę oleju, na rozgrzany olej nalewamy chochelkę ciasta, rozkładamy równomiernie i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  3. Serek mieszamy z miodem, jogurtem i cytryną.
  4. Smarujemy naleśniki, dodajemy owoce.

Jeden komentarz do „Gryczane naleśniki z cytrynowym serkiem i owocami

  1. Nie próbowałam jeszcze takich naleśników. Tym bardziej, że nigdy nie były moim ulubionym daniem. Te Twoje jednak wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę! 😉

Możliwość komentowania została wyłączona.