Szybka, zdrowa, smaczna i baardzo aromatyczna. Taka właśnie jest kuchnia orientalna. Nic dodać, nic ująć. Trzeba spróbować.
Składniki:
(2 porcje)
polędwica wołowa ok 200 g
mały brokuł
pół pomarańczy
szalotka
plaster imbiru
papryczka chili
makaron spaghetti (2 garści)
4-5 łyżek sosu sojowego
olej
sezam
*tofu marynowane (opcjonalnie lub zamiast mięsa w wersji wegańskiej)
Wykonanie:
- Mięso kroimyw cienkie paski.
- Przygotowujemy marynatę (sos sojowy, sok z pomarańczy, łyżka oleju, łyżka otartej skórki z pomarańczy, starty imbir) i zamarynuj mięso ok 30 – 60 minut.
- W międzyczasie gotujemy brokuła al dente i makaron.
- Kawałki mięsa przysmażamy przez kilka minut na mocno rozgrzanym oleju wraz z pokrojoną papryczką chili.
- Dodajemy marynatę i całość dusimy kilka minut.
- Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, brokuła, kawałki pomarańczy, *tofu, całość dokładnie mieszamy i posypujemy podprażonym sezamem.