Wołowina w orientalnej marynacie z makaronem i brokułem

Szybka, zdrowa, smaczna i baardzo aromatyczna. Taka właśnie jest kuchnia orientalna. Nic dodać, nic ująć. Trzeba spróbować.

Składniki:

(2 porcje)

polędwica wołowa ok 200 g

mały brokuł

pół pomarańczy

szalotka

plaster imbiru

papryczka chili

makaron spaghetti (2 garści)

4-5 łyżek sosu sojowego 

olej 

sezam 

*tofu marynowane (opcjonalnie lub zamiast mięsa w wersji wegańskiej)

Wykonanie:

  1. Mięso kroimyw cienkie paski.
  2. Przygotowujemy marynatę (sos sojowy, sok z pomarańczy, łyżka oleju, łyżka otartej skórki z pomarańczy, starty imbir) i zamarynuj mięso ok 30 – 60 minut.
  3. W międzyczasie gotujemy brokuła al dente i makaron.
  4. Kawałki mięsa przysmażamy przez kilka minut na mocno rozgrzanym oleju wraz z pokrojoną papryczką chili.
  5. Dodajemy marynatę i całość dusimy kilka minut.
  6. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, brokuła, kawałki pomarańczy, *tofu, całość dokładnie mieszamy i posypujemy podprażonym sezamem.