Pęczotto – odpowiednik tradycyjnego risotto tyle że z kaszy pęczak 🙂 Jest niezwykle aromatyczne, mocno grzybowe i sycące. Postanowiłam sięgnąć po książki kucharskie, których mam dość sporą kolekcję i po kolei testować przepisy, które tam znajdę. To danie pochodzi z książki Kuchnia Polska z kolekcji Lidla 🙂
Składniki:
(4-5 porcji)
200 kaszy pęczak
2 garści kurek
2 łyżki masła
cebulka
sól
pieprz
natka pietruszki
ser (oscypek/lazur)
tofu wędzone* (opcjonalnie by posiłek zawierał więcej białka)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzelkiem.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy połowę drobno pokrojonej cebuli, kurki i całość podsmażamy do zarumienienia – następnie odkładamy do miseczki.
- Na reszcie masła szklimy resztę cebuli, dodajemy surową kaszę i prażymy kilka minut, ciągle mieszając.
- Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Stopniowo dodajemy resztę bulionu.
- Całe gotowanie trwać powinno około 15 minut aż kasza wchłonie płyn i stanie się miękka.
- Pod koniec dodajemy grzyby z cebulą, tofu *,doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 3 minuty.
- Podajemy ze startym serem i świeżą pietruszką.