Pęczotto z kurkami

Pęczotto – odpowiednik tradycyjnego risotto tyle że z kaszy pęczak 🙂 Jest niezwykle aromatyczne, mocno grzybowe i sycące. Postanowiłam sięgnąć po książki kucharskie, których mam dość sporą kolekcję i po kolei testować przepisy, które tam znajdę. To danie pochodzi z książki Kuchnia Polska z kolekcji Lidla 🙂

Składniki:

(4-5 porcji)

200 kaszy pęczak

2 garści kurek

2 łyżki masła

cebulka

3/4 litra bulionu warzywnego

sól

pieprz

natka pietruszki

ser (oscypek/lazur)

tofu wędzone* (opcjonalnie by posiłek zawierał więcej białka)

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kurki oczyszczamy pędzelkiem.
  2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy połowę drobno pokrojonej cebuli, kurki i całość podsmażamy do zarumienienia – następnie odkładamy do miseczki.
  3. Na reszcie masła szklimy resztę cebuli, dodajemy surową kaszę i prażymy kilka minut, ciągle mieszając.
  4. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Stopniowo dodajemy resztę bulionu.
  5. Całe gotowanie trwać powinno około 15 minut aż kasza wchłonie płyn i stanie się miękka.
  6. Pod koniec dodajemy grzyby z cebulą, tofu *,doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 3 minuty.
  7. Podajemy ze startym serem i świeżą pietruszką.