Roślinne słodycze podbijają moje serce i podniebienie. Smakiem nie odstają od gotowych słodkości ale samopoczucie jest po nich dużo lepsze. Nie zawierają cukru, do ich wykonania wystarczy tylko kilka składników, kilka minut a bazę stanowią owoce lub warzywa. Po cieście z buraka, pralinkach daktylowych i nutelli z awokado czas na kremowe pralinki z cieciorki. Pycha !
Składniki:
(20 sztuk)
puszka cieciorki
5 łyżek kakao
6 łyżek masła orzechowego
3 -4 łyżki miodu (lub zmiksowanych daktyli uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie)
posypki: chia, kakao, kokos, migdały w płatkach
Wykonanie:
- Cieciorkę odsączamy (nie wylewamy wody z puszki, gdyż można zrobić z niej inny deser), dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
- Masę wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po tym czasie lepimy kulki i obtaczamy w ulubionych składnikach.