Tofurnik ananasowo – kokosowy

Słodycze mogą być wartościowe, ba, czasem mogą nam zastąpić posiłek. Jeśli do ich przygotowania użyjemy odpowiednich, treściwych produktów to bez obaw możemy taką słodkość potraktować jako jedno z dań, które jemy w ciągu dnia. Z czego zatem powinny składać się takie pyszności? Np. z kaszy, fasoli czy tofu. Tym razem zapraszam na mega szybki, orzeźwiający tofurnik ze świeżym ananasem 😉

Składniki:

spód

szklanka płatków owsianych

szklanka wiórków kokosa

3 łyżki stałego oleju kokosowego (najlepiej zapachowego)

3 łyżki ksylitolu/miodu

masa:

tofu naturalne 1 kostka

pół świeżego ananasa

1 galaretka (np cytrynowa)

Wykonanie:

  1. Płatki miksujemy na mąkę, dodajemy wiórki, ksylitol i roztopiony olej.
  2. Całość mieszamy, układamy na spodzie blachy okrągłej (24 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
  3. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do blendera kielichowego, miksujemy.
  4. Przelewamy do garnuszka, podgrzewamy kilka minut.
  5. Gdy masa przestygnie zalewamy ją na owsiany spód, wkładamy do lodówki.
  6. Dekorujemy kwiatami z ananasa*.

*Ananasa obieramy ze skórki. Łyżeczką pozbywamy się sęków po bokach. Możemy zrobić to niedbale – im bardziej kwiaty będą miały poszarpane brzegi  tym będą wyglądać bardziej realistycznie. Kroimy owoc na cieniutkie plastry.  Odkładamy na kuchenny ręcznik i przykrywamy kolejnym kawałkiem ręcznika, by pozbyć się z obu stron nadmiaru wilgoci. Plastry ananasa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy piekarniku w 120 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 45 minut (co ok. 15 minut delikatnie obracamy plasterki, by wysuszyły się równo z obu stron). Po tym czasie przekładamy kawałki podsuszonego ananasa do foremki na muffiny, by nadać im kształt kwiatów. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut (lub dłużej, w zależności od grubości kawałków ananasa – muszą być suche).