Ile pyszności można wyczarować z jednej puszki ciecierzycy? Z samej fasolki zrobiłam ostatnio 20 pysznych czekoladek. Została mi jeszcze zalewa, której zazwyczaj się pozbywamy, a to duży błąd, gdyż woda po cieciorce, czyli tzw. aquafaba to hit wśród wegańskich smakołyków. Wystarczy ją bowiem ubić jak białko jaja na białą, sztywną pianę i tak oto w kilka minut powstaje cudowny, delikatny mus 🙂
Składniki:
(2 porcje)
woda po puszce cieciorki
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka oleju kokosowego
maliny mrożone lub inne owoce*
Wykonanie:
- Wodę z cieciorki ubijamy na sztywną pianę.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem.
- Do piany dodajemy po łyżce czekolady i delikatnie mieszamy.
- Mus dajemy do miseczek i wkładamy do lodówki aż stężeje.
- Dodajemy owoce.