Mus czekoladowy wegański

Ile pyszności można wyczarować z jednej puszki ciecierzycy? Z samej fasolki zrobiłam ostatnio 20 pysznych czekoladek. Została mi jeszcze zalewa, której zazwyczaj się pozbywamy, a to duży błąd, gdyż woda po cieciorce, czyli tzw. aquafaba to hit wśród wegańskich smakołyków. Wystarczy ją bowiem ubić jak białko jaja na białą, sztywną pianę i tak oto w kilka minut powstaje cudowny, delikatny mus 🙂

Składniki:

(2 porcje)

woda po puszce cieciorki

tabliczka gorzkiej czekolady

łyżka oleju kokosowego

maliny mrożone lub inne owoce*

Wykonanie:

  1. Wodę z cieciorki ubijamy na sztywną pianę.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem.
  3. Do piany dodajemy po łyżce czekolady i delikatnie mieszamy.
  4. Mus dajemy do miseczek i wkładamy do lodówki aż stężeje.
  5. Dodajemy owoce.