Torcik jogurtowy z mango

Wolny dzień, zapachy ciasta, muzyka w tle i ja krzątająca się po kuchni. Uwielbiam tak spędzać czas. A potem zapraszam moich bliskich na kosztowanie tego co udało mi się upichcić. Dlatego dłużej się nie rozpisuje bo lecę świętować przy słodkim torciku i kubku dobrej kawy.

Składniki:

masa jogurtowa 

2 jogurty greckie

ok 25 g żelatyny (można zastąpić agarem)

5 łyżek ksylitolu/miodu

*laska wanilii (opcjonalnie)

mus owocowy

2 łyżeczki żelatyny

dojrzałe mango

ksylitol/miód (opcjonalnie jeśli mango nie jest bardzo słodkie)

spód

szklanka płatków orkiszowych

3 łyżki stałego oleju kokosowego

łyżka ksylitolu

 

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalewamy taka ilością zimnej wody aby dobrze ją przykryła. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Mus z mango podgrzewamy, nie gotujemy,  dodajemy napęczniałą żelatynę, dobrze mieszamy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Żelatynę przygotowujemy jak do musu, jogurt mieszamy z ksylitolem (w wersji pudru), dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
  4. Płatki miksujemy na mąkę, dodajemy ksylitol i olej, ugniatamy masę, którą wykładamy na spód tortownicy.
  5. Na orkiszowy spód wylewamy masę jogurtową, na nią po okręgu lejemy mus z mango, patyczkiem robimy wzorki.