Wolny dzień, zapachy ciasta, muzyka w tle i ja krzątająca się po kuchni. Uwielbiam tak spędzać czas. A potem zapraszam moich bliskich na kosztowanie tego co udało mi się upichcić. Dlatego dłużej się nie rozpisuje bo lecę świętować przy słodkim torciku i kubku dobrej kawy.
Składniki:
masa jogurtowa
2 jogurty greckie
ok 25 g żelatyny (można zastąpić agarem)
5 łyżek ksylitolu/miodu
*laska wanilii (opcjonalnie)
mus owocowy
2 łyżeczki żelatyny
dojrzałe mango
ksylitol/miód (opcjonalnie jeśli mango nie jest bardzo słodkie)
spód
szklanka płatków orkiszowych
3 łyżki stałego oleju kokosowego
łyżka ksylitolu
Wykonanie:
- Żelatynę zalewamy taka ilością zimnej wody aby dobrze ją przykryła. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- Mus z mango podgrzewamy, nie gotujemy, dodajemy napęczniałą żelatynę, dobrze mieszamy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę przygotowujemy jak do musu, jogurt mieszamy z ksylitolem (w wersji pudru), dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
- Płatki miksujemy na mąkę, dodajemy ksylitol i olej, ugniatamy masę, którą wykładamy na spód tortownicy.
- Na orkiszowy spód wylewamy masę jogurtową, na nią po okręgu lejemy mus z mango, patyczkiem robimy wzorki.