Do Mikołaja i świąt coraz bliżej a ja już nie mogę doczekać się wypieków, zapachu przypraw korzennych, maku i suszonej skórki pomarańczy. Zaczynam powoli jeszcze nie do końca świąteczne ciasteczka ale za to z zimowym motywem 🙂
Składniki:
4-5 łyżek masła orzechowego niesolonego
szklanka daktyli
3/4 szklanki mleka np. roślinnego
1 1/2 szklanki mąki (u mnie ryżowa)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż zmiękną po czym blendujemy na mus.
2. Do niego dodajemy masło orzechowe, a w drugiej misce mieszamy suche składniki.
3. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto.
4. Lepimy kulki, spłaszczamy i wycinamy ciacha za pomocą foremek. Odbijamy wzór pieczątką (kupione w Pepco).
5. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10 minut w 180 st.