Szybkie orzechowe ciasteczka

Do Mikołaja i świąt coraz bliżej a ja już nie mogę doczekać się wypieków, zapachu przypraw korzennych, maku i suszonej skórki pomarańczy. Zaczynam powoli jeszcze nie do końca świąteczne ciasteczka ale za to z zimowym motywem 🙂

Składniki:

4-5 łyżek masła orzechowego niesolonego

szklanka daktyli

3/4 szklanki mleka np. roślinnego

1 1/2 szklanki mąki (u mnie ryżowa)

łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

 1. Daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy aż zmiękną po czym blendujemy na mus.

2. Do niego dodajemy masło orzechowe, a w drugiej misce mieszamy suche składniki.

3. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto.

4. Lepimy kulki, spłaszczamy i wycinamy ciacha za pomocą foremek. Odbijamy wzór pieczątką (kupione w Pepco).

5. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10 minut w 180 st.