
Zimowe torty najokazalej prezentują się na tle zimowych pejzaży. Pogoda jest boska więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zabrałam Biszkopta do jego kumpla Aleksa. Wariaty biegały przez godzinę po ogrodzie a ja w spokoju (no, powiedzmy, że był spokój) zrobiłam zdjęcia. W każdej chwili mogły staranować statyw z aparatem, prawie strąciły mi torcik z rąk i skakały po mnie jak szalone ale koniec końców udało się okiełznać towarzystwo. Marysia, dziękuję za pomoc. Bez Ciebie zrobienie tej sesji byłoby niemożliwe 🙂 Zapraszam na zimowe ciacho ryżowe, pełne cynamonu i migdałów 😉


Składniki:
(forma 18 cm)
ciasto
200 ryżu
szklanka wody
szklanka mleka
sok z połowy pomarańczy
pół szklanki ksylitolu/cukru
200 ml śmietanki 30%
2 jaja
5 łyżek mielonych migdałów
kilka kropli aromatu migdałowego lub kilka łyżek likieru amaretto
krem
opakowanie ricotty
2 łyżki miodu
łyżki skórki z cytryny
dodatkowo
2 jabłka
łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
- Ryż gotujemy na wodzie, aż całkiem ją wchłonie. Po tym czasie dodajemy mleko i cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż ryż wchłonie mleko. Odkładamy do ostygnięcia.
- W osobnej misce mieszamy dokładnie śmietankę, jaja, mielone migdały, aromat lub likier, sok z pomarańczy.
- Gotową mieszankę wlewamy do ryżu, całość wlewamy do formy i pieczemy w 180 st, około 40 minut (do suchego patyczka).
- Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i chwilkę podsmażamy na patelni (można dodać odrobinę masła).
- Ricottę mieszamy z miodem i startą skórką cytryny.
- Upieczone ciasto dzielimy wzdłuż na 3 części. Układamy ciasto-jabłka-ciasto-ricotta-ciasto. Boki i górę tortu smarujemy resztą ricotty, ozdabiamy 🙂




