Torcik ryżowy z jabłkiem w zimowej scenerii

Zimowe torty najokazalej prezentują się na tle zimowych pejzaży. Pogoda jest boska więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Zabrałam Biszkopta do jego kumpla Aleksa. Wariaty biegały przez godzinę po ogrodzie a ja w spokoju (no, powiedzmy, że był spokój) zrobiłam zdjęcia. W każdej chwili mogły staranować statyw z aparatem, prawie strąciły mi torcik z rąk i skakały po mnie jak szalone ale koniec końców udało się okiełznać towarzystwo. Marysia, dziękuję za pomoc. Bez Ciebie zrobienie tej sesji byłoby niemożliwe 🙂 Zapraszam na zimowe ciacho ryżowe, pełne cynamonu i migdałów 😉

Składniki:

(forma 18 cm)

ciasto

200 ryżu

szklanka wody

szklanka mleka

sok z połowy pomarańczy

pół szklanki ksylitolu/cukru

200 ml śmietanki 30%

2 jaja

5 łyżek mielonych migdałów

kilka kropli aromatu migdałowego lub kilka łyżek likieru amaretto

krem

opakowanie ricotty

2 łyżki miodu

łyżki skórki z cytryny

dodatkowo

2 jabłka

łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Ryż gotujemy na wodzie, aż całkiem ją wchłonie. Po tym czasie dodajemy mleko i cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż ryż wchłonie mleko. Odkładamy do ostygnięcia.
  2. W osobnej misce mieszamy dokładnie śmietankę, jaja, mielone migdały, aromat lub likier, sok z pomarańczy.
  3. Gotową mieszankę wlewamy do ryżu, całość wlewamy do formy i pieczemy w 180 st, około 40 minut (do suchego patyczka).
  4. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i chwilkę podsmażamy na patelni (można dodać odrobinę masła).
  5. Ricottę mieszamy z miodem i startą skórką cytryny.
  6. Upieczone ciasto dzielimy wzdłuż na 3 części. Układamy ciasto-jabłka-ciasto-ricotta-ciasto. Boki i górę tortu smarujemy resztą ricotty, ozdabiamy 🙂