Boże NarodzenieSłodkości

Piernikowa kraina

Co roku robię pierniki na choinkę i co roku mam z tego frajdę. Za każdym razem są inne, próbuję różnych przepisów. Ten jest jednak najprostszy i zdecydowanie mój ulubiony. Wychodzą twarde, czyli takie jakie powinny być. Po świętach wkładam je do metalowego pudełka aż zmiękną (można je ułożyć ze skórką jabłka lub pomarańczy) i zajadamy się nimi bez opamiętania 🙂 Zapraszam do mojej piernikowej krainy.

Składniki:

2 szklanki mąki

pół szklanki miodu

łyżka kakao

2 jajka

2 łyżki przyprawy korzennej

lukier

białko z jaja

pół szklanki cukru pudru

łyżka wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.
  2. Wałkujemy je na ok 3 mm (kawałki do domek 5 mm), wycinamy kształty.
  3. Pieczemy 12 minut w 180 st, grubsze kawałki 15 minut.
  4. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wodę i cukier puder, dokładnie mieszamy. *Jeśli chcemy zagęścić lukier dodajemy cukier puder, a gdy jest za gęsty dodajemy odrobinę wody.
  5. Ciastka dekorujemy lukrem za pomocą rękawa cukierniczego z cienką końcówką lub za pomocą stożka z papieru do pieczenia. 

Porwałam się również na zrobienie piernikowego domu. Szablon i pomysł pochodzi z książki Igi Sarzyńskiej “Moje cztery pory roku”, którą serdecznie polecam !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *