
Powiem wam szczerze, że nie wychodzę z kuchni. Pichcę albo we własnej, albo na warsztatach razem z uczestnikami. Dziś jadę do Dębicy, by po raz czwarty w tym roku piec pierniczki 😉 Uwielbiam to co robię i nie wyobrażam sobie innego zajęcia. Najpierw przygotowywanie posiłków, potem ich stylizacja i fotografowanie a na końcu publikowanie ich na blogu. Oto mój ulubiony schemat dnia. I do tego spotkania z ludźmi, których tą pasją staram się zarazić. A święta to niewątpliwie najbardziej fotogeniczny czas w roku 😉 Zapraszam na cynamonowe brownie !
Składniki:
(mała forma 18×24)
90 g masła
100 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
laska wanilii
100 g drobnego cukru do wypieków/ksylitol lub miód
50 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
krem cynamonowy
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
150 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżeczki ajerkoniaku*
2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki cukru pudru/miodu
polewa
50 g deserowej czekolady, posiekanej
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mleka)

Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika.
- Do gorącego dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (100g), odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
- Osobno roztrzepujemy jajka rózgą kuchenną (nie ubijamy). Dodajemy wanilię, cukier i całość mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepły sos czekoladowy, ponownie mieszamy.
- Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy do połączenia się składników.
- Masę czekoladową przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 25 – 35 minut.
- Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy do otrzymania sztywnego kremu.
- Kremówkę lub mleko przelewamy do małego garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy. Gdy polewa lekko zgęstnieje ozdabiamy ciasto.