Cynamonowe brownie

Powiem wam szczerze, że nie wychodzę z kuchni. Pichcę albo we własnej, albo na warsztatach razem z uczestnikami. Dziś jadę do Dębicy, by po raz czwarty w tym roku piec pierniczki 😉 Uwielbiam to co robię i nie wyobrażam sobie innego zajęcia. Najpierw przygotowywanie posiłków, potem ich stylizacja i fotografowanie a na końcu publikowanie ich na blogu. Oto mój ulubiony schemat dnia. I do tego spotkania z ludźmi, których tą pasją staram się zarazić. A święta to niewątpliwie najbardziej fotogeniczny czas w roku 😉 Zapraszam na cynamonowe brownie !

Składniki:

(mała forma 18×24)

90 g masła

100 g gorzkiej czekolady 70%

1 łyżka kakao

1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

2 jajka

laska wanilii

100 g drobnego cukru do wypieków/ksylitol lub miód

50 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

krem cynamonowy

200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

150 g serka mascarpone, schłodzonego

2 łyżeczki ajerkoniaku* 

2 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżki cukru pudru/miodu

polewa

50 g deserowej czekolady, posiekanej

50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mleka)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika.
  2. Do gorącego dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (100g), odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
  3. Osobno roztrzepujemy jajka rózgą kuchenną (nie ubijamy). Dodajemy wanilię, cukier i całość mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepły sos czekoladowy, ponownie mieszamy.
  4. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, mieszamy do połączenia się składników.
  5. Masę czekoladową przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 25 – 35 minut.
  7. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i miksujemy do otrzymania sztywnego kremu.
  8. Kremówkę lub mleko przelewamy do małego garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy. Gdy polewa lekko zgęstnieje ozdabiamy ciasto.