Makowe choineczki – wyglądają pięknie, smakują bosko a robi się je w parę chwil. Warto wybrać dobrej jakości ciasto francuskie i masę makową, choć oczywiście można pokusić się o zrobienie własnej. Na pewno przyda się na święta 🙂
Składniki na 1 choinkę (+ 2 malutkie)
dwa duże płaty ciasta francuskiego (lub jeden duży na pół gdy chcemy mniejszą choinkę)
masa makowa (ok 150 g)
dowolne bakalie
płatki migdałów
odrobina mleka do posmarowania choinki lub roztrzepane jajko
Wykonanie:
- Składamy ze sobą dwa płaty ciasta i nożem wykrawamy choinkę. Jeden trójkąt smarujemy przygotowaną masą makową i przykrywamy drugim.
- Wycinamy gałązki a następnie skręcamy je wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, sklejamy na końcu, ściskając ciasto. Całość smarujemy jajkiem roztrzepanym lub mlekiem, można udekorować bakaliami.
- Pieczemy w temperaturze 200 – 210 ºC przez około 15 – 17 minut lub do zarumienienia.