Makaron z zielonym pesto i pieczonymi rzodkiewkami

Zielone pesta, koktajle, kolorowe kanapki, sałatki i obiady – to jest właśnie wiosna! Niestety jeszcze parę miesięcy na nią poczekamy ale u mnie w kuchni stopniowo pojawia się wiosenny klimat. Przygotowuję potrawy z których świeżość aż bije  i gromadzę nowy propsy, które wpasują się w jasną, delikatną stylistykę. Dziś pierwszy raz piekłam rzodkiewki. I wiecie co? Rewelacja ! W ogóle połowę tego obiadu zjadł mi Biszkopt, nawet na rzodkiewki się połasił. Ale jak widać zdrowe jedzenie kusi nawet psa 😉

Składniki:

makaron tagliatelle

pęczek rzodkiewek

łyżka oliwy

sól, pieprz 

pesto

 pęczek pietruszki

ząbek czosnku

sól, pieprz

kilka migdałów

3-4 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.
  2. Rzodkiewki myjemy, mieszamy z oliwą, solimy, pieprzymy i wkładamy na nagrzanego na 200 st. piekarnika na około 25 minut.
  3. Gotujemy makaron, mieszamy z pesto (ja nie użyłam całego, resztę zostawiłam do kanapek) i dekorujemy rzodkiewkami.