Zielone pesta, koktajle, kolorowe kanapki, sałatki i obiady – to jest właśnie wiosna! Niestety jeszcze parę miesięcy na nią poczekamy ale u mnie w kuchni stopniowo pojawia się wiosenny klimat. Przygotowuję potrawy z których świeżość aż bije i gromadzę nowy propsy, które wpasują się w jasną, delikatną stylistykę. Dziś pierwszy raz piekłam rzodkiewki. I wiecie co? Rewelacja ! W ogóle połowę tego obiadu zjadł mi Biszkopt, nawet na rzodkiewki się połasił. Ale jak widać zdrowe jedzenie kusi nawet psa 😉
Składniki:
makaron tagliatelle
pęczek rzodkiewek
łyżka oliwy
sól, pieprz
pesto
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka migdałów
3-4 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.
- Rzodkiewki myjemy, mieszamy z oliwą, solimy, pieprzymy i wkładamy na nagrzanego na 200 st. piekarnika na około 25 minut.
- Gotujemy makaron, mieszamy z pesto (ja nie użyłam całego, resztę zostawiłam do kanapek) i dekorujemy rzodkiewkami.