Meksykańska wege uczta

Zgodnie z moim postanowieniem – więcej warzyw w 2018, przygotowałam wegańskie chili con carne z zieloną soczewicą i całym mnóstwem innych, świeżych jarzyn! Ostrość papryczek łagodzą świeże pomidory i tłuste awokado. To super danie na domówkę, sylwestra czy inną imprezę. Wystarczy postawić na stół patelnię z daniem, a domowe tortille pokroić na trójkąty i każdy za ich pomocą nabiera sobie porcję 😉

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy

2 puszki pomidorów krojonych (lub świeże w sezonie)

puszka czerwonej fasoli

pół puszki kukurydzy

czerwona cebula

papryka świeża

oliwki całe

kilka łyżek oliwy

awokado

świeża kolendra

przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano, słodka papryka

ostre papryczki w zalewie

odrobina soku z limonki i plastry do ozdoby

ser żółty

tortille

(6 dużych sztuk)

2 szklanki mąki

160 ml gorącej wody (3/4 szklanki)

szczypta soli

2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Soczewicę opłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut do miękkości.
  2. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i paprykę.
  3. Gdy zmiękną dolewamy pomidory, fasolę, odcedzoną soczewicę i kukurydzę, doprawiamy suszonymi ziołami i całość dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.
  4. Gdy danie zrobi się już dość gęste, ściągamy z ognia, dodajemy oliwki, ostre papryki, kawałki awokado, świeżą kolendrę i ścieramy ser żółty.
  5. Przygotowujemy tortille – do mąki wlewamy gorącą wodę i drewnianą łyżką mieszamy. Dolewamy olej, sypiemy sól i całość zagniatamy rękami aż powstanie jednolite ciasto. Odkładamy na 15 minut aż ciasto „odpocznie”.
  6. Kulę ciasta dzielimy na 6 porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie placki.
  7. Placek kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię – smażymy po 30 sekund z każdej strony.
  8. Gotowe placki najlepiej trzymać przykryte ciepłą, wilgotną ściereczkę by nie wyschły.