Zupa krem z cukinii na mleczku kokosowym

No i przyszła śnieżna zima. O tej porze roku zdecydowanie zupy smakują zdecydowanie lepiej. Miska gorącej, rozgrzewającej potrawy jest czymś cudownym gdy wraca się przemarzniętym do domu 🙂 Głównie królują u mnie wtedy ostre zupy krem lub te gęste i treściwe. Z racji tego, że stopniowo zużywam zimowe zapasy mrożonek przypomniałam sobie, że na dnie zamrażarki leży również cukinia i to ją postanowiłam wykorzystać jako główny składnik. Choć niestety jestem nią nieco zawiedziona – po rozmrożeniu robi się nieco gumowata i wodnista. O niebo lepsza jest świeża, ale w postaci zmiksowanej zdecydowanie jest zjadliwa 🙂 W połączeniu z innymi smakami staje się nawet … pyszna 🙂 Więc skoro cukinię dało się uratować to zapraszam na zupę krem!

Składniki:

4 porcje

bulion:

0,5 l wody

2 marchewki

korzeń pietruszki

cebula (najlepiej lekko opalana lub podsmażona)

2 liście laurowe

2 kulki ziela angielskiego

sól

reszta:

2 cukinie

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka gałki muszkatołowej

szczypta chili

świeża mięta

pieprz

odrobina soku z limonki

szklanka mleczka kokosowego (trochę gęstej i wodnistej części)

Wykonanie:

  1. Do zimnej wody wrzucamy warzywa na bulion (można również dorzucić trochę mięsa) i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię i gotujemy jeszcze ok 15 minut również do miękkości.
  3. Wyławiamy ziele angielskie i liście.
  4. Całość miksujemy, dodajemy resztę przypraw i dodatków.