
Wiecie, że w kuchni mam kilka półek zapełnionych słoikami? Trzymam w nich wszelkiego rodzaju suche produkty spożywcze np. bakalie, mąki czy makarony. Jedna półka należy do kasz – mam na niej większość rodzajów, bo kasze uwielbiam i co chwilę odkrywam ich nowe smaki. Zazwyczaj do deserów używałam kaszy jaglanej, ale okazało się, że jęczmienna na słodko też jest ekstra! Zapiekana z twarożkiem i gruszkami nadaje się do zjedzenia na ciepło i na zimno, można ją zabrać na wynos, zjeść na śniadanie i na deser. Jeśli ktoś uważa, że kasze są nudne, to nie testował ich odpowiednio 🙂
Składniki:
4 porcje
1 kostka twarogu (200g)
2 gruszki (najlepsze są konferencje!)
7 łyżek jogurtu
2 jaja
6 łyżek kaszy pęczak
2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
- Kaszę gotujemy z cynamonem do miękkości.
- Twaróg mieszamy z miodem i ugotowaną kaszą.
- Jaja mieszamy z jogurtem tworząc masę jajeczną.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ser z kaszą, plastry gruszek, masę jajeczną, plastry gruszek. Całość możemy dodatkowo posypać cynamonem.
- Zapiekamy 30 minut w 180 st.