Kasza jęczmienna zapiekana z gruszkami i twarożkiem

Wiecie, że w kuchni mam kilka półek zapełnionych słoikami? Trzymam w nich wszelkiego rodzaju suche produkty spożywcze np. bakalie, mąki czy makarony. Jedna półka należy do kasz – mam na niej większość rodzajów, bo kasze uwielbiam i co chwilę odkrywam ich nowe smaki. Zazwyczaj do deserów używałam kaszy jaglanej, ale okazało się, że jęczmienna na słodko też jest ekstra! Zapiekana z twarożkiem i gruszkami nadaje się do zjedzenia na ciepło i na zimno, można ją zabrać na wynos, zjeść na śniadanie i na deser. Jeśli ktoś uważa, że kasze są nudne, to nie testował ich odpowiednio 🙂

Składniki:

4 porcje

1 kostka twarogu (200g)

2 gruszki (najlepsze są konferencje!)

7 łyżek jogurtu

2 jaja

6 łyżek kaszy pęczak

2 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy z cynamonem do miękkości.
  2. Twaróg mieszamy z miodem i ugotowaną kaszą.
  3. Jaja mieszamy z jogurtem tworząc masę jajeczną.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: ser z kaszą, plastry gruszek, masę jajeczną, plastry gruszek. Całość możemy dodatkowo posypać cynamonem.
  5. Zapiekamy 30 minut w 180 st.