
Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
Łyżka miodu
2 garści orzeszków ziemnych solonych (lub nie)
1 ½ szklanki mleka (u mnie roślinne) + kilka dodatkowych łyżek
2 szklanki daktyli
2 banany
Polewa
Tabliczka czekolady
3-4 łyżki śmietany kremówki lub mleka (zwykle/ kokosowe/ roślinne)

Wykonanie:
- Kaszę zalewamy mlekiem i na wolnym ogniu gotujemy aż wchłonie płyn i zmięknie. Dodajemy miód.
- Gdy kasza lekko przestygnie dolewamy 5-6 łyżek mleka i miksujemy na krem.
- Dodajemy drobno zmiksowane lub pokrojone orzeszki (połowę).
- Daktyle moczymy we wrzątku ok 5 minut. Odlewamy większość wody, zostawiamy jedynie kilka łyżek i razem z tą wodą miksujemy je na gładką masę.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę lub mleko dokładnie mieszamy.
- Formę wykładamy folią i układamy warstwy – kasza jaglana, plasterki bananów, masa daktylowa, polewa czekoladowa, poszatkowane orzeszki.