Jaglany snickers z bananami bez pieczenia

Składniki:

¾ szklanki kaszy jaglanej

Łyżka miodu

2 garści orzeszków ziemnych solonych (lub nie)

1 ½ szklanki mleka (u mnie roślinne) + kilka dodatkowych łyżek

2 szklanki daktyli

2 banany

Polewa

Tabliczka czekolady

3-4 łyżki śmietany kremówki lub mleka (zwykle/ kokosowe/ roślinne)

Wykonanie:

  1. Kaszę zalewamy mlekiem i na wolnym ogniu gotujemy aż wchłonie płyn i zmięknie. Dodajemy miód.
  2. Gdy kasza lekko przestygnie dolewamy 5-6 łyżek mleka i miksujemy na krem.
  3. Dodajemy drobno zmiksowane lub pokrojone orzeszki (połowę).
  4. Daktyle moczymy we wrzątku ok 5 minut. Odlewamy większość wody, zostawiamy jedynie kilka łyżek i razem z tą wodą miksujemy je na gładką masę.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę lub mleko  dokładnie mieszamy.
  6. Formę wykładamy folią i układamy warstwy – kasza jaglana, plasterki bananów, masa daktylowa, polewa czekoladowa, poszatkowane orzeszki.