SłodkościWalentynki

Tort obłędnie czekoladowy Nigelli Lawson

Dawno temu, jeszcze chyba w podstawówce miałam pamiętny egzemplarz Glamour z Natalie Portman na okładce. Magazyn niestety zaginął a wraz z nim przepis na genialne, po prostu obłędne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson. Pierwszy raz zrobiła je moja przyjaciółka Ola na swoje urodziny. Od tamtej pory wszystkie, czyli trzy psiapsióły, zakochałyśmy się w tym ciachu. Po latach udało mi się ten przepis odnaleźć i oto on – nieziemski deser! Na Walentynki może podziała jak afrodyzjak. Kto wie?

Ciasto:

400 g mąki zwykłej,przesianej

350 g cukru

50 g dobrego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

142 ml śmietany

łyżka esencji waniliowej

175 g masła, stopionego i ostudzonego

125 ml oleju

1 1/3 szklanki wody

Krem:

175 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki bez jednego rządka)

250 g masła w temperaturze pokojowej

275 g cukru pudru, przesianego (obowiązkowo)

łyżka esencji waniliowej

Wykonanie:

 W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, śmietanę i esencję. W trzeciej misce ostudzone masło mieszamy z olejem i dodajemy stopniowo wodę. Do masy powoli, po łyżce dodajemy suche składniki z pierwszej miski i miksujemy. Na końcu powoli dokładamy składniki z drugiej miski (jajka+śmietana). Powstanie nam dość rzadka masa. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 180 st około 50-60 min do suchego patyczka.

Krem- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/ mikrofali, studzimy. W innej misce ubijamy masło na puszystą pianę i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Po połączeniu wszystkiego dodajemy czekoladę i esencję waniliową. Krem gotowy.

Wystudzony (!) placek przekrawamy na dwa placki, przekładamy około 1/3 kremu, resztą kremu smarujemy wierzch i boki. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa się ścięła. Gotowe!

One thought on “Tort obłędnie czekoladowy Nigelli Lawson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *