SłodkościWalentynki

Tort obłędnie czekoladowy Nigelli Lawson

Dawno temu, jeszcze chyba w podstawówce miałam pamiętny egzemplarz Glamour z Natalie Portman na okładce. Magazyn niestety zaginął a wraz z nim przepis na genialne, po prostu obłędne czekoladowe ciasto Nigelli Lawson. Pierwszy raz zrobiła je moja przyjaciółka Ola na swoje urodziny. Od tamtej pory wszystkie, czyli trzy psiapsióły, zakochałyśmy się w tym ciachu. Po latach udało mi się ten przepis odnaleźć i oto on – nieziemski deser! Na Walentynki może podziała jak afrodyzjak. Kto wie?

Ciasto:

400 g mąki zwykłej,przesianej

350 g cukru

50 g dobrego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

142 ml śmietany

łyżka esencji waniliowej

175 g masła, stopionego i ostudzonego

125 ml oleju

1 1/3 szklanki wody

Krem:

175 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki bez jednego rządka)

250 g masła w temperaturze pokojowej

275 g cukru pudru, przesianego (obowiązkowo)

łyżka esencji waniliowej

Wykonanie:

 W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka, śmietanę i esencję. W trzeciej misce ostudzone masło mieszamy z olejem i dodajemy stopniowo wodę. Do masy powoli, po łyżce dodajemy suche składniki z pierwszej miski i miksujemy. Na końcu powoli dokładamy składniki z drugiej miski (jajka+śmietana). Powstanie nam dość rzadka masa. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 180 st około 50-60 min do suchego patyczka.

Krem- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/ mikrofali, studzimy. W innej misce ubijamy masło na puszystą pianę i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Po połączeniu wszystkiego dodajemy czekoladę i esencję waniliową. Krem gotowy.

Wystudzony (!) placek przekrawamy na dwa placki, przekładamy około 1/3 kremu, resztą kremu smarujemy wierzch i boki. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa się ścięła. Gotowe!

One thought on “Tort obłędnie czekoladowy Nigelli Lawson

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *