Dania główneDla kobiet w ciążyWegetariańskie

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Makarony ! Nie potrafię sobie ich odmówić. Kocham je w każdej formie i każdy ich rodzaj. A lasagne to po prostu ubóstwiam 🙂 Jednak na piątkowy obiad, zamiast tej tradycyjnej robię pyszną, lekką ze szpinakiem i serkiem ricotta. A na wierzchu duuużo ciągnącego się sera ! Mniam!

Składniki:

makaron lasagne (8 płatów)

puszka pomidorów

cebula

ząbek czosnku

łyżka oliwy

bazylia suszona

sól

pieprz

pół opakowania świeżego szpinaku

opakowanie ricotty (250 g)

2 jaja

mozarella w kulce

kawałek żółtego sera (ok 60g)

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i bazylię  – całość podsmażamy ok 10 minut.
  3. Szpinak kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy jaja, ricottę, sól i pieprz – całość mieszamy.
  4. Układamy warstwowo: pomidory -4 płaty makaronu – szpinak z ricottą – 4 płaty makaronu – pomidory – plastry mozarelli – starty ser żółty.
  5. Lasagne zapiekamy 30 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *