
Od dawna twierdzę, że najlepsza jest prostota. Kilka miesięcy temu miałam okazję poznać Grzegorza Łapanowskiego – znakomitego kucharza, założyciela Szkoły na widelcu, który zajmuje się edukacją żywieniową. I nawet on przyznał, że im mniej składników w daniu tym lepiej. I tak wymyśliłam mega proste, zdrowe babeczki, które często robimy na warsztatach. Spróbujcie, ich wykonanie to zaledwie kilka minut plus 10 na pieczenie 🙂

Składniki:
(5-6 szt)
2 łyżki kakao
banan
szklanka płatków owsianych
serek naturalny (typu Bieluch lub homogenizowany)
2 łyżki ksylitolu/miodu
Łyżeczka soku z cytryny
Łyżeczka skórki otartej z cytryny
dowolne owoce

Wykonanie:
- Banana rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami i kakao.
- Wykładamy spód i brzegi foremki na muffinki (najlepsza jest silikonowa!)
- Pieczemy 10 minut w 180 st.
- Gdy koszyczki ostygną napełniamy je serkiem zmieszanym z ksylitolem i cytryną. Ozdabiamy owocami.
