Kakaowe koszyczki z owocami

Od dawna twierdzę, że najlepsza jest prostota. Kilka miesięcy temu miałam okazję poznać Grzegorza Łapanowskiego – znakomitego kucharza, założyciela Szkoły na widelcu, który zajmuje się edukacją żywieniową. I nawet on przyznał, że im mniej składników w daniu tym lepiej. I tak wymyśliłam mega proste, zdrowe babeczki, które często robimy na warsztatach. Spróbujcie, ich wykonanie to zaledwie kilka minut plus 10 na pieczenie 🙂

Składniki:

(5-6 szt)

2 łyżki kakao

banan

szklanka płatków owsianych

serek naturalny (typu Bieluch lub homogenizowany)

2 łyżki ksylitolu/miodu

Łyżeczka soku z cytryny

Łyżeczka skórki otartej z cytryny

dowolne owoce

Wykonanie:

  1. Banana rozgniatamy widelcem, mieszamy z płatkami i kakao.
  2. Wykładamy spód i brzegi foremki na muffinki (najlepsza jest silikonowa!)
  3. Pieczemy 10 minut w 180 st.
  4. Gdy koszyczki ostygną napełniamy je serkiem zmieszanym z ksylitolem i cytryną. Ozdabiamy owocami.