Pak choi – czyli po prostu chińska kapusta. Dorwałam ją w Lidlu na promocji i z ciekawością zaczęłam szukać na nią pomysłu. I tak kiedy poszłam do Empiku wpadła mi w ręce książka, która na pewno niebawem znajdzie się w mojej domowej bibliotece, tj. „5 składników”Jamiego Olivera. Autor pokazuje, że im mniej składników w danym daniu tym lepiej, a sam pokazuje fantastyczne potrawy składające się jedynie z 5 produktów. I tak kiedy otworzyłam książkę na pierwszej lepszej stronie ukazał mi się właśnie przepis na pak choi 🙂 W smaku kapusta ta nie wyróżnia się niczym szczególnym, wręcz tego smaku nie posiada zbyt wiele. Ale w towarzystwie wyraźniejszych dodatków nabiera charakteru. Najważniejszym elementem dania jest sos hoisin, a o nim poniżej 🙂
Składniki
(2 porcje)
2 kapusty pak choi
10 łyżek ryżu brązowego
4 cebulki dymki (biała część)
papryczka chili
sos hoisin *
Wykonanie:
- Kapusty kroimy wzdłuż na pół, wrzucamy na łyżkę rozgrzanego oleju i na większym ogniu smażymy je około 1-2- minut.
- Ryż gotujemy do miękkości.
- Dymki drobno kroimy razem z chili, doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiedy kapusty się przypieką, na patelnię wrzucamy dymki, wlewamy sos, dodajemy ryż i całość mieszamy.
- Całość dusimy jeszcze minutę.
Sos hoisin* – można kupić gotowy, jednak tak owego nie posiadam więc zrobiłam domową wersję. Jest pycha !
Składniki:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
pieprz
*chili (ja już nie dodałam, gdyż w daniu są świeże papryczki)