BezglutenoweDania główneDla aktywnychWegetariańskie

Kasza gryczana z soczewicą, burakiem, fetą i nutą mięty

Co rusz odkrywam nowe wariacje smakowe kasz. Same być może nie mają powalającego smaku, ale jeśli dodać do nich coś wyrazistego to tworzą się naprawdę genialne dania! Oto jedna z propozycji szybkiego obiadu lub kolacji. Gotowany słodziutki burak ze słoną fetą i miętą – pycha! Można sobie jeszcze dodatkowo ułatwić – na ryneczku Lidla można kupić gotowane, obrane buraki. Więc odpada nam pieczenie, dzięki czemu super posiłek mamy w niecałe pół godzinki 🙂

Składniki:

(1 porcja)

1 gotowany lub pieczony burak

4-5 łyżek kaszy gryczanej

2-3 łyżki soczewicy czerwonej

kawałek fety (ok 50 g)

pół łyżki oliwy

sól, pieprz

świeże listki mięty

Wykonanie:

  1. Kaszę i soczewicę gotujemy razem do miękkości.
  2. Ugotowane buraki kroimy w kostkę.
  3. Mieszamy ugotowanego i pokrojonego buraka z kaszą, soczewicą i pokrojoną w kostkę fetą. Skrapiamy oliwą.
  4. Dodajemy miętę oraz przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *