
Nie wiem jak wy ale ja z niecierpliwością wyczekuje Wielkanocy ! Uwielbiam te święta bo są początkiem wiosny, na talerzach robi się kolorowo a ja siedzę w kuchni i piekę moje ukochane mazurki. Swoją drogą przepytałam wiele osób i okazuje się, że na Podkarpaciu nikt nie piecze mazurków. U każdego na stole pojawiają się serniki, makowce czy baby ale mazurków nikt nie zna. Jeśli u was jest podobnie – koniecznie urozmaićcie świąteczny stół o to ciasto. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nieziemsko pyszne ! Ja w tym roku robię malinowy i z ajerkoniakiem 🙂 A tymczasem zapraszam na symbol Wielkanocy – jajka 🙂
Składniki:
5 jajek
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1/2 ząbka czosnku
2 łyżki jogurtu/majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
zielenina do dekoracji np.rzeżucha, szczypiorek

Wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
- Przekrawamy na pół (wzdłuż), wyciągamy żółtka.
- Do miksera wkładamy żółtka, awokado, czosnek, przyprawy i cytrynę i miksujemy na pastę (można to zrobić również widelcem).
- Dodajemy jogurt, szczypiorek, mieszamy i gotowy farsz wkładamy do połówek białek.
- Dekorujemy.