Jajka faszerowane awokado

Nie wiem jak wy ale ja z niecierpliwością wyczekuje Wielkanocy ! Uwielbiam te święta bo są początkiem wiosny, na talerzach robi się kolorowo a ja siedzę w kuchni i piekę moje ukochane mazurki. Swoją drogą przepytałam wiele osób i okazuje się, że na Podkarpaciu nikt nie piecze mazurków. U każdego na stole pojawiają się serniki, makowce czy baby ale mazurków nikt nie zna. Jeśli u was jest podobnie – koniecznie urozmaićcie świąteczny stół o to ciasto. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nieziemsko pyszne ! Ja w tym roku robię malinowy i z ajerkoniakiem 🙂 A tymczasem zapraszam na symbol Wielkanocy  – jajka 🙂

Składniki:

5 jajek

1 dojrzałe awokado

1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

1/2 ząbka czosnku

2 łyżki jogurtu/majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

zielenina do dekoracji np.rzeżucha, szczypiorek

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy  na twardo, obieramy ze skorupek.
  2. Przekrawamy na pół (wzdłuż), wyciągamy żółtka.
  3. Do miksera wkładamy żółtka, awokado, czosnek, przyprawy i cytrynę i miksujemy na pastę (można to zrobić również widelcem).
  4. Dodajemy jogurt, szczypiorek, mieszamy i gotowy farsz wkładamy do połówek białek.
  5. Dekorujemy.