Dla maluchówPrzekąskiSłodkościŚniadaniaWegańskie

Knedelki z tofu z owocowym sosem

Wraz z nadejściem wiosny nawet knedelki muszą być kolorowe. Szczególnie, że nie są to tradycyjne kluchy, ale zrobione z tofu. Polane sosem z soczystego mango i jagód umilają mi drugie śniadanie:) Przepis pochodzi z nowej książki Lidla “Jeść zdrowiej”. Słonecznego dnia!

Składniki:

(2 porcje)

opakowanie tofu naturalnego (200g)

70 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

sok z połowy cytryny

2 łyżki ksylitolu

dodatki:

garść borówek mrożonych

kawałek mango

*trochę miodu

Wykonanie:

  1. Tofu miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, ksylitol i mąkę.
  2. Zagniatamy ciasto, robimy rulon, lekko go spłaszczamy i kroimy na paski.
  3. Wrzucamy do gotującej wody, wyciągamy po 3-4 minutach (jak kluchy wypłyną).
  4. Borówki (odmrożone) miksujemy z mango.
  5. Kluchy polewamy sosem, ozdabiamy owocami i opcjonalnie polewamy miodem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *