Na urodziny dostałam zestaw początkującego cukiernika i nadszedł czas by wreszcie go przetestować. A Wielkanoc to idealny moment na zabawę z masą cukrową, lukrem i paletą barwników. I tak powstały pastelowe, kruche pisanki zdobione kwiatami, kropkami i innymi wzorkami. Jeśli nie macie w domu ani masy, ani worka cukierniczego – nic straconego. Ciasteczka są tak pyszne, że wystarczy im cukier puder lub polewa czekoladowa. A wzorki można namalować nawet wykałaczką. Wystarczy uruchomić wyobraźnię ! 🙂
Składniki:
200 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
350 g mąki pszennej
*masa cukrowa
*barwniki spożywcze
*lukier (2 białka, 500 g cukru pudru, 25 ml soku z cytryny – składniki ucieramy razem na gładki lukier)
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem na gładki krem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na min. godzinę (zawijamy w folię spożywczą).
- Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciastka w kształcie pisanek (lub innym).
- Pieczemy 12 minut w 180 st.
- Ostudzone ciastka ozdabiamy – masę cukrową dzielimy na kilka części, każdą barwimy na inny kolor i dokładnie zagniatamy. Na ciasto nakładamy lukier (za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nr 1) – lukier nakładamy na brzegi ciastka, na nim przyklejamy cienko rozwałkowaną masę cukrową wyciętą na kształt pisanki. Rysujemy wzorki (również używając rękawa i tylki nr 1 lub 2).