Sernikobrownie z jagodami

Lubicie sernik? I brownie też? Czy nie najlepiej w takim razie te smaki połączyć? Niby tradycyjnie, a jednak nieco inaczej 🙂 Takie ciacho zaspokoi głód na czekoladę i pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.

Składniki:

100 g masła

100 g mąki

łyżeczka proszku

3 łyżki kakao

4 łyżki dżemu (np. malinowego lub z porzeczki)

200 twarogu

jajko

6 łyżek ksylitolu/cukru

borówki

kawałki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. W garnku roztapiamy masło,  dodajemy kakao i mieszamy.
  2. Odstawiamy, dodajemy dżem, 4 łyżki cukru oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy.
  3. Ser biały mieszamy z resztą cukru oraz jajkiem.
  4. W formie układamy trochę ciasta czekoladowego, trochę sera, jagody, znowu ciasto. Z wierzchu posypujemy jagodami i kawałkami czekolady.
  5. Pieczemy ok. 30 – 40 minut w 180 C.