Lubicie sernik? I brownie też? Czy nie najlepiej w takim razie te smaki połączyć? Niby tradycyjnie, a jednak nieco inaczej 🙂 Takie ciacho zaspokoi głód na czekoladę i pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
100 g masła
100 g mąki
łyżeczka proszku
3 łyżki kakao
4 łyżki dżemu (np. malinowego lub z porzeczki)
200 twarogu
jajko
6 łyżek ksylitolu/cukru
borówki
kawałki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- W garnku roztapiamy masło, dodajemy kakao i mieszamy.
- Odstawiamy, dodajemy dżem, 4 łyżki cukru oraz mąkę przesianą z proszkiem – mieszamy.
- Ser biały mieszamy z resztą cukru oraz jajkiem.
- W formie układamy trochę ciasta czekoladowego, trochę sera, jagody, znowu ciasto. Z wierzchu posypujemy jagodami i kawałkami czekolady.
- Pieczemy ok. 30 – 40 minut w 180 C.