Choć co roku na świątecznym śniadaniu głównym bohaterem jest żurek – i to taki cudownie kwaśny, gęsty na domowym zakwasie – to lubię eksperymenty i próbuje nowości. Tym razem wzięłam się za zupę chrzanową. Jest delikatna, kremowa z nutą ostrości. A z dodatkiem rzeżuchy i jajka smakuje obłędnie 🙂
Składniki:
4 porcje
3 ziemniaki
pietruszka
0,7 l wywaru warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki masła
sól morska i pieprz czarny do smaku
3 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka)
1/4 szklanki gęstej śmietany
do podania: jajka gotowane
rzeżucha
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy jeszcze pół minuty.
- Do cebulki dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
- Miksujemy zupę na krem, dodajemy chrzan i śmietanę, miksujemy chwilę na mniejszych obrotach.Zupę podajemy z jajkami i świeżą zieleniną.