Zupa chrzanowa

Choć co roku na świątecznym śniadaniu głównym bohaterem jest żurek – i to taki cudownie kwaśny, gęsty na domowym zakwasie – to lubię eksperymenty i próbuje nowości. Tym razem wzięłam się za zupę chrzanową. Jest delikatna, kremowa z nutą ostrości. A z dodatkiem rzeżuchy i jajka smakuje obłędnie 🙂

Składniki:

4 porcje

3 ziemniaki

pietruszka

0,7 l wywaru warzywnego

cebula

2 ząbki czosnku

2 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 łyżki masła

sól morska i pieprz czarny do smaku

3 łyżeczki chrzanu (ze słoiczka)

1/4 szklanki gęstej śmietany

do podania: jajka gotowane

rzeżucha

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy jeszcze pół minuty.
  2. Do cebulki dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa, chwilę podsmażamy, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
  3. Miksujemy zupę na krem, dodajemy chrzan i śmietanę, miksujemy chwilę na mniejszych obrotach.Zupę podajemy z jajkami i świeżą zieleniną.