Babka wielkanocna z orzechami

Babka – klasyczna na świąteczny stół. Chrupiąca z zewnątrz, a w środku… ze słodką niespodzianką, czyli orzechowym nadzieniem. Wygląda pięknie, smakuje obłędnie. Niech zdobi stół i cieszy podniebienie !

Składniki:

środek

75 g mąki pszennej

30 g masła

1 łyżeczka cynamonu

150 g orzechów (mieszanka włoskich, migdałów i ziemnych)

120 ml miodu

babka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

125 g masła

150 g cukru/ ksylitolu

2 jajka

250 ml kwaśnej śmietany 18%/ jogurtu

Wykonanie:

  1. W misce mieszamy mąkę i masło – rozcieramy palcami (jak kruszonkę). Dodajemy cynamon, posiekane orzechy i miód. Mieszamy do połączenia aż powstanie klejąca masa.
  2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier i ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (można to zrobić również ręcznie za pomocą pałki i makutry).
  3. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu.
  4. Następnie dokładamy przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
  5. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Przekładamy do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek kładziemy nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy. Przykrywamy pozostałym ciastem.
  6. Pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Ostudzoną podajemy oprószoną cukrem pudrem.