Babka – klasyczna na świąteczny stół. Chrupiąca z zewnątrz, a w środku… ze słodką niespodzianką, czyli orzechowym nadzieniem. Wygląda pięknie, smakuje obłędnie. Niech zdobi stół i cieszy podniebienie !
Składniki:
środek
75 g mąki pszennej
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
150 g orzechów (mieszanka włoskich, migdałów i ziemnych)
120 ml miodu
babka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła
150 g cukru/ ksylitolu
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany 18%/ jogurtu
Wykonanie:
- W misce mieszamy mąkę i masło – rozcieramy palcami (jak kruszonkę). Dodajemy cynamon, posiekane orzechy i miód. Mieszamy do połączenia aż powstanie klejąca masa.
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier i ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (można to zrobić również ręcznie za pomocą pałki i makutry).
- Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu.
- Następnie dokładamy przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Przekładamy do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek kładziemy nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy. Przykrywamy pozostałym ciastem.
- Pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzoną podajemy oprószoną cukrem pudrem.