Czekoladowe ciasteczka z cieciorki

Macie dość słodyczy po świętach? Ja przyznam, że nie potrafię sobie ich odmówić. Ale jak to mówią „święta, święta i po świętach” dlatego czas wrócić do jedzenia, po którym mam siłę się ruszyć od stołu 😛 Zapraszam na lekkie i bardzo czekoladowe ciasteczka, które wymagają minimum pracy. Warto mieć takie przy sobie gdy dopadnie nas głód lub nagła ochota na coś słodkiego.

Składniki:

(ok 20-25 ciastek)

puszka ciecierzycy (odsączonej i przepłukanej)

garść orzechów dowolnych (u mnie miks ziemnych, migdałów i włoskich)

2 -3 łyżki miodu/ksylitolu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 garści płatków owsianych (opcjonalnie)

*kawałki czekolady gorzkiej

2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

  1. Cieciorkę wrzucamy do kielicha blendera (lub blenderem ręcznym) miksujemy na gładką masę.
  2. Dodajemy pokrojone (lub zmiksowane) orzeszki, kakao, płatki, miód, proszek i ewentualnie kawałki gorzkiej czekolady.
  3. W rękach formujemy kulki, układam je na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy.
  4. Pieczemy ok 15- 20 minut w 180 st. (do momentu aż będą odchodzić od papieru a środek ciastka będzie suchy) – sprawdzamy patyczkiem.