BezglutenoweSłodkości

Lekki torcik z truskawek

Idealny, lekki, słodki i bardzo sezonowy. Stworzony dla mojej kochanej mamy! Bo prezenty od serca cieszą najbardziej 🙂

Składniki:

spód

1 – 1,5 szklanki daktyli

szklanka płatków owsianych

łyżka kakao

pianka 

duży jogurt naturalny

szklanka truskawek

2 łyżki miodu 

3 łyżki żelatyny (lub galaretka truskawkowa)

mus

szklanka truskawek

2 łyżki żelatyny

świeże owoce i kwiaty jadalne do ozdoby (róża, piwonia)

Wykonanie:

  1. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie ok 15 minut, rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Mieszamy z płatkami i kakao.
  2. Układamy na spodzie i wkładamy do lodówki.
  3. Jogurt miksujemy z truskawkami. Żelatynę zalewamy wodą (około 6 łyżek) i czekamy aż napęcznieje. Następnie miseczkę z żelatyną wkładamy do miski z ciepłą wodą (kąpiel wodna) i czekamy aż się zrobi płynna konsystencja.
  4. Stopniowo po łyżce do płynnej żelatyny dodajemy mus jogurtowy (jeśli wlejemy żelatynę bezpośrednio do musu to zrobią się grudy).
  5. Gotową masę wylewamy do daktylowy spód, wkładamy do lodówki i czekamy aż się zetnie.
  6. Truskawki miksujemy. Żelatynę przygotowujemy w taki sam sposób jak powyżej. Dolewamy ją do truskawek stopniowo, ciągle mieszając.
  7. Wylewamy na jogurtową piankę.
  8. Wkładamy do lodówki na kilka h lub całą noc.
  9. Ozdabiamy czekoladą, owocami i kwiatami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *