Dla maluchówPrzekąskiŚniadaniaWegetariańskie

Bułeczki śniadaniowe z makiem

Uwielbiam dobre pieczywo. Sycący, ciężki chleb, świeże bułki nie spompowane powietrzem, pełne smaku i naturalnego aromatu. Zazwyczaj kupuje je w sprawdzonej piekarni, ale czasem piekę sama, bo jest to naprawdę proste i zajmuje dosłownie kilka minut. A smak… nie do podrobienia. Zachęcam, bo śniadanie złożone z takich rarytasów to prawdziwa przyjemność 🙂

Składniki:

(10-12 bułeczek)

1 i 1/4 szklanki letniego mleka

7g suchych drożdży lub 15g świeżych

2 łyżki cukru 

1 jajko

2 łyżki oleju

3/4 łyżeczki soli

4 szklanki mąki pszennej 

odrobina mleka do posmarowania bułek

mak

Wykonanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy.
  2. Drożdże suche mieszamy z mąką (ze świeżymi robimy rozczyn), dodajemy resztę składników (oprócz maku) i zagniatamy ciasto.
  3. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.
  4. Formujemy bułeczki, odstawiamy jeszcze na chwilę na napuchnięcia.
  5. Za pomocą pędzelka smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
  6. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *