
Chłodniki są na liście obowiązkowych letnich dań. Są lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu. Ten jednak zdecydowanie należy do moich ulubionych – szczególnie, że jest tak cudownie różowy !
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
woda
1l kefiru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
- Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy je wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.
- Całość zalewamy wodą – tyle aby przykryć botwinkę. Gotujemy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodajemy kefir, posiekany koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Możemy podać z gotowanym jajkiem.