Chłodnik z botwinki

Chłodniki są na liście obowiązkowych letnich dań. Są lekkie, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu. Ten jednak zdecydowanie należy do moich ulubionych – szczególnie, że jest tak cudownie różowy !

Składniki:

1 pęczek botwinki

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek rzodkiewki

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka chrzanu

2 ząbki czosnku

 woda

1l kefiru

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy je wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.
  2. Całość zalewamy  wodą – tyle aby przykryć botwinkę. Gotujemy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodajemy kefir, posiekany koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  6. Możemy podać z gotowanym jajkiem.