Dania główneDla maluchówNA TALERZUWegetariańskie

Pierogi z jagodami, kozim serem i miętą

Pierogi z jagodami śniły mi się po nocach od roku! Bo niestety tamten rok był bardzo ubogi w te owoce. Obeszłam kilka razy rynek i niestety nikt ich nie sprzedawał! Ale wreszcie są! I już nie ma mowy o tym, żeby w mojej kuchni nie było letnich pierogów z jagodami! Choć zazwyczaj robię je z samymi owocami, teraz nieco urozmaiciłam tradycyjny przepis dodając kozi ser i miętę. Są pyszne i bardzo orzeźwiające! I zdradzę Wam także pewien patent na idealne ciasto, które wyrabia się dosłownie w 2 minuty. Zazwyczaj robiłam pierogi z ciepłą wodą lub mlekiem. Teraz dodaję wrzątek – ciasto jest cudownie delikatne, a pierogi dosłownie rozpływają się w ustach! Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

ciasto

pół kg mąki

szklanka wrzątku

łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju

farsz

2 szklanki jagód

3-4 łyżki koziego serka (do smarowania)

3-4 listki mięty, najlepiej pieprzowej

łyżeczka mąki ziemniaczanej

do podania

jogurt

cukier/miód 

Wykonanie:

  1. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, początkowo mieszamy łyżką, gdy ciasto ostygnie dogniatamy ręką aż składniki się połączą.
  2. Jagody mieszamy z kozim serem, pokrojonymi listkami mięty i mąką.
  3. Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy koła, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
  4. Wrzucamy od wrzątku z odrobiną oleju, gdy wypłyną na wierzch to wyławiamy.
  5. Podajemy z jogurtem i odrobiną cukru lub miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *