Dania główneDla kobiet w ciążyDla maluchówNA TALERZUWegańskieWegetariańskie

Vege spaghetti z klopsami z cieciorki

Makaron i warzyw – czy może być lepiej?! Strasznie lubię przyrządzać obie te rzeczy, za każdym razem powstają nowe, ciekawe smaki. Za co jeszcze je lubię? Za szybkość ich przygotowywania. W końcu jestem osobą w biegu więc nie zawsze mam czas długo stać przy garach 😛 W takiej sytuacji cieciorka z puszki sprawdza się genialnie. Jak mam na zrobienie obiadu 15 minut to ten przepis bierze górę. Jeśli jednak mam około 40 minut to lepię klopsiki! Niby podobnie smakowo, ale jednak jest różnica.

Składniki:

klopsiki (ok. 10 sztuk)

1 puszka ciecierzycy

0,5 czerwonej i 0,5 żółtej papryki

1 szklanka mrożonego zielonego groszku

3 – 4 łyżki mąki (np. owsianej)

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chili

3 ząbki czosnku

kilka listków świeżej bazylii

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

Sos pomidorowy

6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów

2 małe cebule

2 ząbki czosnku

łyżeczka suszonego oregano

sól

pieprz

2-3 łyżki oliwy

*mała łyżeczka cukru

makaron spaghetti

parmezan

Wykonanie:

  1. Cieciorkę blendujemy na krem.
  2. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, bazylię szatkujemy, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. W misce mieszamy cieciorkę z warzywami, dodajemy przyprawy (groszek można uprzednio przelać wodą).
  4. Dodajemy mąkę i mokrymi rękami formujemy małe kulki.
  5. Pulpety pieczemy w 180 st. ok 30 minut lub smażymy w małej ilości oleju – na złoto.
  6. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  7. Dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy ok 15 minut.
  8. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
  9. Na talerz nakładamy gorący makaron, polewamy sosem i dodajemy pulpety.
  10. Posypujemy parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *