Dania główneNA TALERZUWegetariańskie

Makaron z zielonymi warzywami

Minimum przypraw, dużo zielonych warzyw, posmak dobrego sera i tak powstaje genialne danie. Prostota zawsze wygrywa! Spróbujecie?

Składniki:

makaron tagliatelle

ok 10 zielonych szparagów

cukinia

garść orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła/oliwy z oliwek

kawałek dobrego sera (ja dałam ser kozi, może być także gorgonzola)

sól

pieprz

Wykonanie:

  1. Cukinię dzielimy na długie cienkie paski (za pomocą obieraczki do warzyw) – tniemy wzdłuż warzywa.
  2. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (wkładamy je do garnka na stojąco, tak by były zanurzone do połowy). Po ugotowaniu kroimy każdą na 3 części.
  3. Na maśle lub oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, następnie dorzucamy cukinię i szparagi. Podduszamy ok 5 minut aż cukinia lekko zmięknie.
  4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  5. Na patelnię z warzywami dokładamy gorący makaron, wkrawamy lub ścieramy kawałek sera, całość mieszamy.
  6. Nakładamy na talerz, posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *