Słodkości

Tarta jogurtowa z owocami lata

Ostatnio spędziłam pół dnia u mamy zrywając wiśnie, porzeczki i maliny. To jeden z moich ulubionych elementów lata – kuchnia pełna owoców, które tak cudownie wyglądają na ciastach 😉 Zresztą zobaczcie sami 🙂

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej/mieszanej

150 g masła

2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego

3 jajka

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanili

5-6 łyżek cukru pudru/ksylitolu lub miodu

owoce

Wykonanie:

  1. Składniki na spód mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki ok 3 mm placek, wykładamy na formę do tarty, dogniatamy do dna i boków naczynia i za pomocą wałka ścinamy jego nadmiar – wałkujemy od góry po krawędziach formy.
  2. Wkładamy do piekarnika – pieczemy 15 minut w 180 st.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. Wylewamy masę na podpieczony spód i ponownie zapiekamy 15 minut.
  4. Gdy tarta ostygnie układamy owoce*.

Aby się trzymały przykleiłam je na glazurze – dowolny sok np. jabłkowy, lub nawet wodę z miodem (1/3 szklanki) delikatnie podgotowujemy, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżka) i ciągle mieszamy aż powstanie kisiel. Na nim przyklejamy owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *