
Składniki:
Spód
Pół szklanki suszonych daktyli
Szklanka płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego/masła
Masa serowa
Kostka twarogu półtłustego
1 serek homogenizowany naturalny
3 łyżki miodu
4 łyżki żelatyny
Sok z połowy pomarańczy
Skórka otarta z ¼ pomarańczy
Galaretka truskawkowa
Garść truskawek
Wykonanie:
- Daktyle miksujemy z płatkami i olejem na lepiącą masę. Wykładamy spód małej tortownicy (ok 20 cm).
- Ser miksujemy na gładką masę z serkiem homogenizowanym, pomarańczą i miodem.
- Żelatynę rozpuszczamy z letniej wodzie (ok 8 łyżek) do napęcznienia. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (miskę z żelatyną wkładamy do miski w gorącą wodą).
- Gotową żelatynę dodajemy stopniowo do masy serowej. Masę wylewamy na daktylowy spód i wkładamy do lodówki na kilka h do stężenia. Następnie układamy pokrojone truskawki i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na całą noc.