Pomarańczowy sernik na zimno z galaretką

Składniki:

Spód

Pół szklanki suszonych daktyli

Szklanka płatków owsianych

2 łyżki oleju kokosowego/masła

Masa serowa

Kostka twarogu półtłustego

1 serek homogenizowany naturalny

3 łyżki miodu

4 łyżki żelatyny

Sok z połowy pomarańczy

Skórka otarta z ¼ pomarańczy

Galaretka truskawkowa

Garść truskawek

Wykonanie:

  1. Daktyle miksujemy z płatkami i olejem na lepiącą masę. Wykładamy spód małej tortownicy (ok 20 cm).
  2. Ser miksujemy na gładką masę z serkiem homogenizowanym, pomarańczą i miodem.
  3. Żelatynę rozpuszczamy z letniej wodzie (ok 8 łyżek) do napęcznienia. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (miskę z żelatyną wkładamy do miski w gorącą wodą).
  4. Gotową żelatynę dodajemy stopniowo do masy serowej. Masę wylewamy na daktylowy spód i wkładamy do lodówki na kilka h do stężenia. Następnie układamy pokrojone truskawki i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na całą noc.