Sernik bananowy z jeżynowym musem

Nie będę się dużo rozpisywać bo cóż można powiedzieć. To ciacho jest pycha! I robi się je błyskawicznie 🙂 Spróbujcie same 🙂

Składniki

spód:

2 szklanki płatków owsianych

100 g masła

2 łyżki miodu

sernik

1 kg twarogu zmielonego

2 banany

*trochę miodu (jeśli jest dla was za mało słodki)

mała śmietana kremówka (mocno schłodzona)/mascarpone (lub to i to)

2 łyżki żelatyny

skórka otarta z 1 limonki

sok z połowy limonki

pół szklanki jeżyn

owoce do ozdoby (u mnie też kwiaty hibiskusa)

Wykonanie:

  1. Płatki mieszamy z masłem i miodem (płatki można zmiksować na drobno lub w całości). Wykładamy formę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno, banana rozgniatamy na papkę. Ser mieszamy z bananem, ubitą śmietaną lub mascarpone (można dać i to i to – sernik będzie bardziej puszysty). Dodajemy sok i skórkę w limonki.
  3. Żelatynę zalewamy około 4 -5 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. o niej stopniowo dodajemy masę serową (2-3 łyżki) i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy do reszty sera, ponownie mieszamy i gotową masę wylewamy na owsiany spód.
  4. Jeżyny miksujemy na mus, polewamy ser i za pomocą wykałaczki robimy wzorki. Dekorujemy owocami i kwiatami.
  5. Podajemy po min. 2 godzinach aż sernik stężeje.