
Nie będę się dużo rozpisywać bo cóż można powiedzieć. To ciacho jest pycha! I robi się je błyskawicznie 🙂 Spróbujcie same 🙂
Składniki
spód:
2 szklanki płatków owsianych
100 g masła
2 łyżki miodu
sernik
1 kg twarogu zmielonego
2 banany
*trochę miodu (jeśli jest dla was za mało słodki)
mała śmietana kremówka (mocno schłodzona)/mascarpone (lub to i to)
2 łyżki żelatyny
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
pół szklanki jeżyn
owoce do ozdoby (u mnie też kwiaty hibiskusa)

Wykonanie:
- Płatki mieszamy z masłem i miodem (płatki można zmiksować na drobno lub w całości). Wykładamy formę i wstawiamy na chwilę do lodówki.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, banana rozgniatamy na papkę. Ser mieszamy z bananem, ubitą śmietaną lub mascarpone (można dać i to i to – sernik będzie bardziej puszysty). Dodajemy sok i skórkę w limonki.
- Żelatynę zalewamy około 4 -5 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. o niej stopniowo dodajemy masę serową (2-3 łyżki) i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dodajemy do reszty sera, ponownie mieszamy i gotową masę wylewamy na owsiany spód.
- Jeżyny miksujemy na mus, polewamy ser i za pomocą wykałaczki robimy wzorki. Dekorujemy owocami i kwiatami.
- Podajemy po min. 2 godzinach aż sernik stężeje.