Zupa z fasolką szparagową na mleczku kokosowym

W jakiej wersji lubicie fasolkę szparagową? Klasyk, czyli masełko i bułka tarta? Ja kocham taką od dzieciństwa, ale w zupie też świetnie się sprawdza. Szczególnie takiej na mleczku kokosowym 🙂 Pyszności!

Składniki:

1 cebula

olej/oliwa

500 g ziemniaków

cukinia

2/3 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/4 łyżeczki cynamonu

1  łyżka miodu

2 marchewki

2 pietruszki

500 g fasolki szparagowej

1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml

2 – 3 łyżki soku z cytryny

 posiekany koperek

1,5 – 2 l wody

Wykonanie:

  1. Na oliwie w dużym garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, marchewkę i pietruszkę (pokrojone na talarki) oraz dorzucamy wszystkie przyprawy.
  2. Podsmażamy około 10 minut, następnie zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  3. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę lub na ćwiartki ziemniaki, pokrojoną na pół fasolę i cukinię (połówki talarków). Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy puszkę mleczka kokosowego, wyciskamy sok z cytryny i posiekany koperek.