Wyobraźcie sobie deser na pograniczu tarty i owoców pod kruszonką. Sypki, bardzo maślany, z nutą migdałów, cynamonu i aromatem śliwek. Wymaga jedynie kilku minut pracy, 20 minut oczekiwania by móc rozkoszować się jego smakiem. Nawet największy laik poradzi sobie ze zrobieniem takiej tarty! Nie mówiąc już o dzieciach, które warto włączyć do pomocy 🙂
Składniki:
spód
szklanka mąki owsianej (zmielone płatki)
3/4 szklanki mąki ryżowej (jeśli nie mamy to sama owsiana)
pół kostki masła
2 łyżki wiórków kokosa
garść płatków migdałowych
2 łyżki cukru brązowego lub miodu
dodatkowo
śliwki i mirabelki – im więcej tym lepiej
łyżeczka cynamonu
płatki migdałów
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę.
- Spód naczynia na tartę wykładamy równo owsianą masą (zostawiamy trochę na kruszonkę).
- Podpiekamy ok 15 minut w 180 st.
- Na wierzchu układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką, cynamonem i migdałami.
- Ponownie podpiekamy ok 10-15 minut.