Bezglutenowa tarta ze śliwkami

Wyobraźcie sobie deser na pograniczu tarty i owoców pod kruszonką. Sypki, bardzo maślany, z nutą migdałów, cynamonu i aromatem śliwek. Wymaga jedynie kilku minut pracy, 20 minut oczekiwania by móc rozkoszować się jego smakiem. Nawet największy laik poradzi sobie ze zrobieniem takiej tarty! Nie mówiąc już o dzieciach, które warto włączyć do pomocy 🙂

Składniki:

spód

szklanka mąki owsianej (zmielone płatki)

3/4 szklanki mąki ryżowej (jeśli nie mamy to sama owsiana)

pół kostki masła

2 łyżki wiórków kokosa

garść płatków migdałowych

2 łyżki cukru brązowego lub miodu

dodatkowo

śliwki i mirabelki – im więcej tym lepiej

łyżeczka cynamonu

płatki migdałów

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę.
  2. Spód naczynia na tartę wykładamy równo owsianą masą (zostawiamy trochę na kruszonkę).
  3. Podpiekamy ok 15 minut w 180 st.
  4. Na wierzchu układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką, cynamonem i migdałami.
  5. Ponownie podpiekamy ok 10-15 minut.