Bezglutenowa tarta kokosowa

Ostatnio miałam przed sobą spore wyzwanie. Stworzyłam 5 ciast dla alergików z nietolerancją na gluten, drożdże, strączki, produkty mleczne i jaja. Udało się! Trochę pokombinowałam i wyszły. Przedstawiam Wam jedno z nich, które wyszło zupełnie przypadkowo, gdy kończyły mi się już pomysły. I powstała super pyszna tarta kokosowa, którą na pewno będę robić częściej.

Składniki:

spód

3/4 szklanki mąki kokosowej

ok 5 dużych łyżek twardego oleju kokosowego* 

150 ml wody

szczypta soli

garstka płatków/wiórków kokosowych

krem

puszka mleka kokosowego (wybrałam to płynne)

garstka wiórków kokosa

łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki cukru/miodu

dodatki

maliny

czekolada

*trochę nakładałam na „oko” – zagniatajcie ciasto, aż będzie fajnie klejące, nie za suche, w razie czego można dodać więcej oleju

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, zagniatamy.
  2. Ciasto przekładamy do formy, ugniatamy i wyrównujemy.
  3. Pieczemy ok 40 minut w 180 st – aż się zarumieni.
  4. Przygotowujemy nadzienie: mleko kokosowe gotujemy na wolnym ogniu, w wodzie rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej z cukrem (lub miodem), gdy mleko zaczyna bulgotać wlewamy rozrobioną mąkę, łączymy z mlekiem ciągle mieszając. Pod koniec dosypujemy garść wiórków kokosa.
  5. Ściętą masę odstawiamy aż ostygnie, po tym czasie nakładamy ją na kokosowy spód.
  6. Na wierzch układamy owoce i ścieramy czekoladę.