Składniki:
4 papryki
szklanka brązowego ryżu
5 suszonych pomidorów
małe opakowanie oliwek zielonych
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
tofu wędzone
garstka ziaren słonecznika
sok z połowy limonki
łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
odrobina chili cayenne
sól , pieprz
3 łyżki oliwy
posypka:
3-4 łyżki bułki tartej
mała garstka pietruszki
łyżka masła/oleju kokosowego
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Dodajemy do niego pokrojone suszone pomidory, oliwki, poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek, podprażony na złoto słonecznik, przyprawy, sok z limonki i pokrojone w kostkę tofu.
- Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, nadziewamy ryżem.
- Bułkę tartą podsmażamy na łyżce masła, dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Gotową posypkę nakładamy na wierzch każdej papryki.
- Zapiekamy 30 minut w 180 st.