Nadziewana papryka pod złocistą bułeczką

Składniki:

4 papryki

szklanka brązowego ryżu

5 suszonych pomidorów

małe opakowanie oliwek zielonych

czerwona cebula

2 ząbki czosnku

tofu wędzone

garstka ziaren słonecznika

sok z połowy limonki

łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

odrobina chili cayenne

sól , pieprz

3 łyżki oliwy

posypka:

3-4 łyżki bułki tartej

mała garstka pietruszki

łyżka masła/oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  2. Dodajemy do niego pokrojone suszone pomidory, oliwki, poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek, podprażony na złoto słonecznik, przyprawy, sok z limonki i pokrojone w kostkę tofu.
  3. Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, nadziewamy ryżem.
  4. Bułkę tartą podsmażamy na łyżce masła, dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Gotową posypkę nakładamy na wierzch każdej papryki.
  5. Zapiekamy 30 minut w 180 st.