Sałatka Cezar

Składniki:

(2 porcje)

sałata rzymska

1 pierś z kurczaka

1 ząbek czosnku

sól 

2 łyżki oliwy

łyżeczka słodkiej papryki

2 kromki chleba/bagietka

garść pomidorków koktajlowych

parmezan lub inny twardy ser

sos

3-4 łyżki jogurtu

łyżka majonezu

łyżeczka musztardy

pieprz

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny lub limonki

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
  2. Kurczaka kroimy na paski. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Nacieramy kurczaka. Najlepiej zostawić go w lodówce na min, godzinę.
  3. Kurczaka wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w 180 st. Po 10 minutach dokładamy chleb (kroimy na kosteczki, skrapiamy odrobiną oliwy).
  4. Do miski wkładamy kawałki sałaty (rwiemy ją rękami), połówki pomidorków i kawałki kurczaka.
  5. Całość polewamy dressingiem.
  6. Na wierzch ścieramy ser i posypujemy grzankami.