Składniki:
(2 porcje)
sałata rzymska
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól
2 łyżki oliwy
łyżeczka słodkiej papryki
2 kromki chleba/bagietka
garść pomidorków koktajlowych
parmezan lub inny twardy ser
sos
3-4 łyżki jogurtu
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy
pieprz
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny lub limonki
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
- Kurczaka kroimy na paski. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Nacieramy kurczaka. Najlepiej zostawić go w lodówce na min, godzinę.
- Kurczaka wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w 180 st. Po 10 minutach dokładamy chleb (kroimy na kosteczki, skrapiamy odrobiną oliwy).
- Do miski wkładamy kawałki sałaty (rwiemy ją rękami), połówki pomidorków i kawałki kurczaka.
- Całość polewamy dressingiem.
- Na wierzch ścieramy ser i posypujemy grzankami.