Dania główneWegetariańskie

Makaron z brokułem i tuńczykiem

Składniki:

opakowanie makaronu

brokuł

pół szklanki śmietany 30%

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

mała cebula

puszka tuńczyka

ser żółty/parmezan

2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. Makaron i brokuła (podzielonego na różyczki) gotujemy al dente (brokuła najlepiej przez ok 5 minut na parze).
  2. Ma oliwie podsmażamy drobno skrojoną cebulę i czosnek.
  3. Na patelnię wrzucamy odsączonego tuńczyka, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, całość dusimy na wolnym ogniu aż śmietana zgęstnieje – ciągle mieszamy.
  4. Do ugotowanego makaronu wrzucamy brokuła, zalewamy sosem i całość mieszamy.
  5. Podajemy posypane startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *