
Wczoraj miałam wieczór wypieków. Ratowałam mocno dojrzałe banany przed zepsuciem i upiekłam chlebek i babeczki. A teraz mogę się cieszyć jesienną aurą – pod kocem, z dobrą herbatą i kawałkiem delikatnego, puszystego chlebka 🙂

Składniki:
2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki)
3- 4 dojrzałe banany
80 ml oleju
łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 łyżki siemienia lnianego
na wierzch
chipsy bananowe
plasterki banana
żurawina

Wykonanie:
- Banany zgniatamy na papkę – mikserem lub najszybciej za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Dolewamy do nich olej i całość mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki – dokładnie mieszamy i dodajemy do bananowej masy. Całość łączymy.
- Keksówkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i równo rozprowadzamy.
- Na wierzchu układamy plasterki bananów, żurawinę i posypujemy chipsami kokosowymi.
- Pieczemy 25-30 minut – do suchego patyczka.
Jeden komentarz do „Owsiany chlebek bananowy”
A jaka temperatura piekarnika, jaki tryb piekarnika? 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.