BezglutenoweDla maluchówPrzekąskiŚniadaniaWegańskie

Owsiany chlebek bananowy

Wczoraj miałam wieczór wypieków. Ratowałam mocno dojrzałe banany przed zepsuciem i upiekłam chlebek i babeczki. A teraz mogę się cieszyć jesienną aurą – pod kocem, z dobrą herbatą i kawałkiem delikatnego, puszystego chlebka 🙂

Składniki:

2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki)

3- 4 dojrzałe banany

80 ml oleju

łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

2 łyżki siemienia lnianego

na wierzch

chipsy bananowe

plasterki banana

żurawina

Wykonanie:

  1. Banany zgniatamy na papkę – mikserem lub najszybciej za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Dolewamy do nich olej i całość mieszamy.
  3. W drugiej misce mieszamy suche składniki – dokładnie mieszamy i dodajemy do bananowej masy. Całość łączymy.
  4. Keksówkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i równo rozprowadzamy.
  5. Na wierzchu układamy plasterki bananów, żurawinę i posypujemy chipsami kokosowymi.
  6. Pieczemy 25-30 minut – do suchego patyczka.

One thought on “Owsiany chlebek bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *