BezglutenoweWegańskieZupy

Krem z pieczonych papryk

Kochane,

Dziś schowałam na dno szaf letnie ciuchy. Niestety coś czuję, że ich czas minął. Ale na szczęście grube swetry też kocham! Więc oficjalnie witamy jesień i cieszmy się jej urokami 🙂 A co ona może nam zaoferować? Piękne kolory, rozgrzewające zupy, herbatę z imbirem i wieczory filmowe pod kocem. Zapowiada się pięknie, prawda? Na start genialna zupa z pieczonych papryk!

Składniki:

(4 porcje)

5-6 papryk (różne kolory)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili (lub pół jeśli nie lubicie ostrych dań)

1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

2 szklanki wody

2 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki czerwonej soczewicy

sól i pieprz

dodatki: jogurt naturalny, bazylia świeża, grzanki

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
  2. Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda. Na blaszce układamy papryki, ząbki czosnku, pokrojoną na talarki cebulę oraz papryczkę chili.
  3. Całość smarujemy oliwą z obu stron, solimy, dodajemy pieprz oraz paprykę wędzoną.
  4. Pieczemy ok 20-30 minut.
  5. Kiedy skórka papryk będzie przyrumieniona papryki wyciągamy, wkładamy do foliowej torby i czekamy aż ostygną (dzięki temu łatwiej schodzi skórka), po czym ściągamy skórkę.
  6.  Do rondla wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować dodajemy upieczoną cebulę z czosnkiem (wraz z całym sokiem i tłuszczem pozostałymi po pieczeniu) oraz soczewicę.
  7. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
  8.  Gdy trochę przestygnie, dodajemy papryki i całość miksujemy.
  9. Podajemy z jogurtem naturalnym i świeżą bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *