
Chyba bardziej jesiennego deseru nie jadłam 🙂 Jabłka, gruszki, cynamon! Pycha 🙂 Do tego lekki, bez cukru, na bazie serka ricotta i jogurtu naturalnego!

Składniki:
(2 porcje duże lub 4 małe)
3-4 łyżki płatków owsianych
gruszka
opakowanie ricotty
4 łyżki ksylitolu
białko jaja
łyżka kakao
3 łyżki musu jabłkowego (ja użyłam gotowego ze słoika, można przesmażyć jabłko z odrobiną cukru lub ksylitolu i cynamonem)
6 łyżek jogurtu naturalnego
do ozdoby – kawałki czekolady, kokos, gruszka

Wykonanie:
- Białko jajka umieszczamy w misce nad miską z gorącą wodą (kąpiel wodna) – dodajemy ksylitol i ciągle mieszamy aż się rozpuści.
- Ściągamy miskę z jajkiem z kąpieli wodnej i dokładnie ubijamy na białą, puszystą piankę.
- Ricottę dokładnie mieszamy z kakao (ręcznie trzepaczką lub mikserem), dodajemy jajeczną pianę.
- W pucharkach układamy warstwowo: płatki, mus czekoladowy, kawałki gruszki, mus czekoladowy, mus jabłkowy, jogurt, ozdoby. Podajemy schłodzone.