Dla aktywnychSłodkościWegetariańskie

Jesienny deser z czekoladową ricottą

Chyba bardziej jesiennego deseru nie jadłam 🙂 Jabłka, gruszki, cynamon! Pycha 🙂 Do tego lekki, bez cukru, na bazie serka ricotta i jogurtu naturalnego!

Składniki:

(2 porcje duże lub 4 małe)

3-4 łyżki płatków owsianych

gruszka

opakowanie ricotty

4 łyżki ksylitolu

białko jaja

łyżka kakao

3 łyżki musu jabłkowego (ja użyłam gotowego ze słoika, można przesmażyć jabłko z odrobiną cukru lub ksylitolu i cynamonem)

6 łyżek jogurtu naturalnego

do ozdoby – kawałki czekolady, kokos, gruszka

Wykonanie:

  1. Białko jajka umieszczamy w misce nad miską z gorącą wodą (kąpiel wodna) – dodajemy ksylitol i ciągle mieszamy aż się rozpuści.
  2. Ściągamy miskę z jajkiem z kąpieli wodnej i dokładnie ubijamy na białą, puszystą piankę.
  3. Ricottę dokładnie mieszamy z kakao (ręcznie trzepaczką lub mikserem), dodajemy jajeczną pianę.
  4. W pucharkach układamy warstwowo: płatki, mus czekoladowy, kawałki gruszki, mus czekoladowy, mus jabłkowy, jogurt, ozdoby. Podajemy schłodzone.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *