BezglutenoweDania główneWegetariańskie

Prosta zapiekanka ziemniaczana

Oto mój pomysł na szybki obiad z lodówkowych resztek. Użyłam do niej tego co akurat miałam w lodówce dlatego śmiało możecie zerknąć do swojej i zebrać resztki papryki, pomidorów i różnych zielenin. Jaką bazę użyłam śmietany kremówki, którą możecie śmiało zastąpić jogurtem. I wiecie co! Wiem, że ciężko się powstrzymać, ale nie jedzcie jej od razu – ja swoją zostawiłam w ciepłym piekarniku na jakieś 2 h. Zyskała zupełnie nowy, intensywny i bardzo kremowy smak! Pycha 🙂

Składniki:

(mała forma)

ok 5-6 ziemniaków

mozarella

garść koperku

1/3 szklanki śmietany kremówki

sól, pieprz

łyżeczka papryki wędzonej

odrobina chili

mała cebula

ząbek czosnku

mała miseczka koktajlówek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i mozarellę kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w pióra, pomidory na połówki a koperek drobno szatkujemy.
  2. Do miski wlewamy śmietankę, wyciskamy do niej ząbek czosnku, dodajemy przyprawy i koperek.
  3. W formie układamy warstwy na przemian- ziemniaki, cebula, pomidory, mozarella. Całość zalewamy śmietanką.
  4. Pieczemy ok 30-40 minut w 180 st. aż ziemniaki będą całkiem miękkie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *