Oto mój pomysł na szybki obiad z lodówkowych resztek. Użyłam do niej tego co akurat miałam w lodówce dlatego śmiało możecie zerknąć do swojej i zebrać resztki papryki, pomidorów i różnych zielenin. Jaką bazę użyłam śmietany kremówki, którą możecie śmiało zastąpić jogurtem. I wiecie co! Wiem, że ciężko się powstrzymać, ale nie jedzcie jej od razu – ja swoją zostawiłam w ciepłym piekarniku na jakieś 2 h. Zyskała zupełnie nowy, intensywny i bardzo kremowy smak! Pycha 🙂
Składniki:
(mała forma)
ok 5-6 ziemniaków
mozarella
garść koperku
1/3 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz
łyżeczka papryki wędzonej
odrobina chili
mała cebula
ząbek czosnku
mała miseczka koktajlówek
Wykonanie:
- Ziemniaki i mozarellę kroimy na bardzo cienkie plasterki, cebulę w pióra, pomidory na połówki a koperek drobno szatkujemy.
- Do miski wlewamy śmietankę, wyciskamy do niej ząbek czosnku, dodajemy przyprawy i koperek.
- W formie układamy warstwy na przemian- ziemniaki, cebula, pomidory, mozarella. Całość zalewamy śmietanką.
- Pieczemy ok 30-40 minut w 180 st. aż ziemniaki będą całkiem miękkie.