BezglutenoweNA TALERZUPasty/Kremy/konfituryŚniadaniaWegetariańskie

POMYSŁY NA ŚNIADANIE: 8 najlepszych past kanapkowych

Ostatni wpis z propozycjami śniadań na wynos bardzo Wam się spodobał i chciałyście więcej! Dlatego specjalnie dla Was przygotowałam kontynuację śniadaniowych propozycji. Myślę, że dużo osób lubi kanapki. Kochamy chrupiącą skórkę świeżego chleba, mięciutkie bułki i wypasione kanapki pełne ulubionych dodatków. Poza tym kanapki są praktycznym i szybkim sposobem na zdrowe śniadanie nie tylko w domu, ale także poza nim. Robi się je szybko, pakuje w papier i śniadanie gotowe. Jednak gotowe pasty, które możemy kupić w marketach budzą we mnie spore wątpliwości. Dlaczego? Ze względu na ich okropny skład. Kryją się w nich zagęstniki, barwniki, substancje konserwujące, które powodują, że taka pasta ma długą datę przydatności do spożycia oraz cukier. Czy jest sens płacić 3 lub 4 zł za maleńkie opakowanie produktu nafaszerowanego chemią? Ja myślę, że nie, bo za podobną cenę możemy szybkim sposobem przygotować całą michę ulubionej pasty i zadbać o to, by jej skład był wartościowy. Oto moja propozycja 8 super past, których przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Zapraszam!

HUMMUS BURACZKOWY

pół szklanki ciecierzycy gotowanej (może być z puszki)

5 łyżek sezamu (lub łyżeczka gotowego tahini)

3 – 4 łyżki oliwy

¼ szklanki zimnej wody

ząbek czosnku

średni burak gotowany (ja kupuje już ugotowane)

sól

Wykonanie:

  1. Sezam prażymy na suchej patelni około minuty, wsypujemy do miski, dolewamy oliwy i całość miksujemy tworząc pastę tahini.
  2. Dorzucamy do niej ostudzoną ciecierzycę, czosnek, upieczonego buraka, sól do smaku, dolewamy zimną wodę, sok z cytryny i całość miksujemy na gładką masę.

PASTA SŁONECZNIKOWA

200 g łuskanych ziaren słonecznika

8 pomidorów suszonych w oliwie

garść natki pietruszki

garść koperku

ząbek czosnku

szczypta soli

pieprz

Wykonanie:

  1.  Słonecznik wsypujemy do miski, zalewamy zimną i zostawiamy na noc.
  2. Namoczone ziarna miksujemy na pastę wraz z pomidorami, czosnkiem i zieleniną (którą uprzednio kroimy).

PASTA Z AWOKADO I GROSZKU

dojrzałe awokado

pół szklanki groszku (może być także z mrożonki)

ząbek czosnku

trochę soku z cytryny

pieprz

szczypta soli

kilka listów bazylii 

Wykonanie:

  1. Groszek wyłuskujemy z łupinek, gotujemy przez 3-4 minutki.
  2. Awokado obieramy ze skórki.
  3. Awokado, groszek i bazylię miksujemy na gładką masę. Doprawiamy.

TWAROŻEK Z BURAKIEM I RZODKIEWKĄ

1 mały burak

3 rzodkiewki

3 suszone pomidory w oleju

2 łyżki posiekanego szczypiorku

150 g serka twarogowego

Sól

Pieprz

Wykonanie:

  1. Buraka zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w 180 st (ok 30-40 minut) – szybka wersja – używamy gotowego buraka (ugotowanego).
  2. W blenderze umieszczamy upieczonego buraka i suszone pomidory – miksujemy na pastę (z wyczuwalnymi kawałkami warzyw) lub drobniutko je kroimy.
  3. Dodajemy starte lub drobno posiekane rzodkiewki, szczypiorek, serek i całość doprawiamy.

PASTA POMIDOROWO – KOPERKOWA

100 g twarogu

2 suszone pomidory w oleju

garstka koperku

świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.
  2. Podajemy z chlebem i dodatkami.

PASTA Z CZARNYCH OLIWEK

200 g czarnych oliwek (bez pestek)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki oliwy 

3 posiekane suszone pomidory

1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy.

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z MIĘTĄ

1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)

ok. 70 g suszonych pomidorów

1 duży ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

kilka liści świeżej mięty

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy.

HUMMUS TRADYCYJNY

400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej)

2-3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy

1 ząbek czosnku

2 łyżki pasty tahini (można zrobić domową)

sok z 0,5 cytryny

1 łyżeczka soli 

3-4 łyżki oliwy + oliwa do polania gotowego hummusu

Wykonanie:

  1. Ugotowaną ciecierzycę, obrany i rozgnieciony czosnek oraz pastę tahini i miksujemy, aż składniki się rozdrobnią.
  2. Dodajemy sok z cytryny, płyn z puszki po ciecierzycy, oliwę i sól.
  3. Miksujemy, aż uzyskamy gładką pastę. Polewamy oliwą, możemy też ozdobić pietruszką.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *