Kochani przed wami piękna tarta w nieco rustykalnej odsłonie 🙂 Pełna warzyw po brzegi, na kruchym gryczanym spodzie i aromatem przypraw. Co tu dużo pisać? Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
spód
200 g mąki gryczanej
100 g masła
2 szczypty soli
nadzienie
400 g tofu naturalnego lub wędzonego
400 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
pół brokułu
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
mała czerwona cebula
4 łyżki mąki ziemniaczanej
pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
troszkę chili (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Składniki na ciasto spodu wsypujemy do naczynia i ugniatamy, aż się połączą. Ciasto rozgniatamy na formie do tarty (23 – 25 cm), – doł i boki, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
- Brokuł dzielimy na małe różyczki, łodygę kroimy w kawałki, całość zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15-20 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy.
- Tofu, mleko, czosnek, przyprawy i mąkę blendujemy na gładką masę.
- Warzywa kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do masy wszystkie dodatki i dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.