BezglutenowePrzekąskiŚniadaniaWegańskie

Tarta z brokułami i papryką na gryczanym spodzie

Kochani przed wami piękna tarta w nieco rustykalnej odsłonie 🙂 Pełna warzyw po brzegi, na kruchym gryczanym spodzie i aromatem przypraw. Co tu dużo pisać? Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

 spód

200 g mąki gryczanej

100 g masła

2 szczypty soli

nadzienie

400 g tofu naturalnego lub wędzonego

400 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)

 pół brokułu

 ½ czerwonej papryki

 ½ żółtej papryki

mała czerwona cebula

4 łyżki mąki ziemniaczanej

pół słoika suszonych pomidorów w zalewie 

2 łyżki suszonych ziół prowansalskich

3 ząbki czosnku

troszkę chili (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto spodu wsypujemy do naczynia i ugniatamy, aż się połączą. Ciasto rozgniatamy na formie do tarty (23 – 25 cm), – doł i boki, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
  2. Brokuł dzielimy na małe różyczki, łodygę kroimy w kawałki, całość zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15-20 minut pod przykryciem, następnie odcedzamy.
  3. Tofu, mleko, czosnek, przyprawy i mąkę blendujemy na gładką masę.
  4. Warzywa kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do masy wszystkie dodatki i dokładnie mieszamy.
  5. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *